Sivu 94

Dubliniin on aina lähdetty pitämään hauskaa. Nyt vihreän saaren pääkaupunki kerskailee myös hienostuneella puolellaan, gourmet-ravintoloilla ja tyylikkäillä hotelleilla. Riehakas ja hienostunut Dublin TEKSTI MARJA MÄKELÄ-JUVAKKA ublin on täynnä pubeja, ravintoloita ja yökerhoja. Sanalla sanoen kaupunki on oikea juhlijan unelma. Kulttuurinnälkäiselle luvassa on historiallisia nähtävyyksiä: museoita, arvokkaita kirjastoja ja komeita katedraaleja. Varsinainen pubja yökerhokeräytymä on kaupungin kulttuurikortteliksi kutsutussa Temple Barissa, jonka rauhaa kaipaavat tosin kiertävät kaukaa. Liffeyjoen kahden puolen sijaitsevan Dublinin juuret ovat viikinkiajoilta. 1000-vuotispäiväänsä kaupunki vietti vuonna 1988, vaikka arkeologiset kaivaukset osoittavat, että seudulla oli asutusta jo lähes 10 000 vuotta sitten. Suur-Dublinissa on asukkaita runsas miljoona, ja yli 40 prosenttia maan lähes neljästä miljoonasta asukkaasta elää vajaan sadan kilometrin säteellä pääkaupungista. Leimallisinta koko Irlannille on vihreitten uskomaton kirjo. Syynä on luonnollisesti se, että saarella sataa paljon. Irlannin sade poikkeaa onneksi meikäläisestä; sadekuurot ovat lyhyitä, ja kohta taas aurinko paistaa. Kaupungin vehreydestä voi nauttia vaikkapa entisaikojen mestauspaikassa St Stephen's Greenissä, joka on nykyisin kaupungin suosituin viheralue. Dublinin keskusta on pieni, joten siellä on helppo liikkua jalan. Jos jalkoja väsyttää, voi aina piipahtaa pubiin tai baariin levähtämään tai turvautua bussiin. PUBEISSA TUTUSTUT PAIKALLISIIN Irlantilaiset viihtyvät pubeissa, ja siellä heihin on helppo tutustua. Ja pubeja Dublinissa riittää, 94 BLUE WINGS KESÄ­ELOKUU 2007 D pitkälti toistatuhatta. Pubit ovat sosiaalisen elämän keskuksia, sillä kotiinsa irlantilaiset kutsuvat vain parhaita ystäviään. Dublinin pubeissa juodaan tietysti tummaa Guinness-olutta, joka lienee kaupungin tunnetuin tuote. Stoutia ei vain loroteta lasiin, vaan se lasketaan kahteen, jopa kolmeen kertaan, jotta kermamaisen tasainen vaahto on juuri oikeanlaista ja juoma valmis nautittavaksi. Ellei pidä oluesta, irlantilainen siideri on sekin erittäin hyvää. Maailmanlaajuisen suuryrityksen stoutia valmistetaan edelleen täsmälleen samoista raakaaineista ja samalla reseptillä kuin aina. Panimorakennukset hallitsevat Liffeyjoen rantaa, niin kuin ovat hallinneet jo yli 200 vuotta. Niihin ei enää pääse tutustumaan, mutta vierailun arvoista on piipahtaa alueella sijaitsevassa Storehousessa tutustumassa panimon historiaan ja maistamassa kaupungin ehkä parasta Guinnessia. Kaupunkia voi ihailla Storehousen huipulla olevasta Gravity-baarista. Autenttista pubielämää voi aistia esimerkiksi pari sataa vuotta vanhassa Mulligan'sissa, The Long Hallissa ja Doherty & Nesbitt'sissä. Irlannin vanhin pub on Brazen Head, joka mainostaa olleensa olemassa jo 1100-luvulla. Varmasti sen historia ulottuu ainakin keskiajalle. Piipahtamisen arvoisia ovat myös Kehoe's, Stag's Head, Neary's, Palace ja McDaid's. Hogan's on tällä hetkellä erittäin trendikäs, nuorison suosima paikka. O'Donoghue'sissa perustettiin The Dubliners -yhtye. Kansanmusiikkia kuulee myös muun YLÄRIVI VASEMMALTA OIKEALLE Iloiset juhlijat täyttävät iltaisin Liffeyjoen yli kulkevan Ha'Penny Bridgen, joka on Dublinin tunnetuimpia maamerkkejä. Dublinin baarimestarit ovat erikoistuneet irlantilaisesta kermalikööristä (kuvassa) tai viskistä tehtyihin drinkkeihin. ALARIVI VASEMMALTA OIKEALLE Vuoden tulokkaaksi valittu Dax liittyi kaupungin laaturavintoloiden joukkoon. Dublinissa käytetään hyväksi kaikki tilaisuudet juhlaan. Kansallispyhimyksen päivä St Patrick's Day maaliskuussa on suurin tapaus.

Section 1

Section 2

Page 81
Page 82
Page 83
Page 84
Page 85
Page 86
Page 87
Page 88
Page 89
Page 90
Page 91
Page 92
Page 93
Page 94
Page 95
Page 96
Page 97
Page 98
Page 99
Page 100
Page 101
Page 102
Page 103
Page 104
Page 105
Page 106
Page 107
Page 108
Page 109
Page 110
Page 111
Page 112
Page 113
Page 114
Page 115
Page 116

Why do I see this page ?

Your Flash Player is older than version 7 or Javascript is not enabled. What you see is the raw text of the publication.

To read this Digipaper-publication install/update your Flash Player from this link or enable Javascript.

For proper operation Digipaper-publication needs Flash Player version 7 or newer.

Install the latest version of Flash Player from this link.
© Copyright 2004-2006 Mederra Oy