Sivu 112

kirjapainotaitoa ja metallipajoja, joissa tuotettiin muun muassa sormuksia, kulkusia, symbaaleja, metallilankoja, tynnyrinhanoja, neuloja, veitsiä, aseita ja hienomekaanisia työkaluja kaikkialle Eurooppaan. SEURALLISET FRANKIT Nürnbergin vanhakaupunki on matkailijoiden paratiisi mutta myös kaupunkilaisten suosima shoppailuja vapaa-ajanviettopaikka. Sen toreilla ja turuilla, olutkapakoissa ja viinituvissa voi näin ollen tehdä helposti tuttavuutta myös paikallisten kanssa ­ ainakin periaatteessa, kun molemmat osapuolet vaan ovat avoimia ja aktiivisia. Frankit ovat yksi Baijerin osavaltion monesta heimosta. Muita ovat alaja yläbaijerilaiset, Baijerin schwaabit, yläpfalzit sekä sodan jälkeen asutetut sudeetit. Main-joen varrella asuvat viinifrankit ovat toista maata kuin Nürnbergissä ja sen koillispuolella asuvat olutfrankit, jotka pitävät yllä maailman tiheintä panimoverkostoa, edelleen noin 400 panimoa. Baijerin osavaltio on toiminut viisaasti ja taannut eri alueilleen ja heimoilleen, siis myös frankeille, keskuksen tukea. Väitetään kuitenkin, että äärimmäisen kunnianhimoiset frankit ovat onnistuneet miehittämään väestönosuuttaan paljon paremmat asemat sekä osavaltion hallinnossa että baijerilaisissa suuryrityksissä. Entä millaisia frankit sitten ovat? Baijerilaiset väittävät, että he ovat juroja ja raskasmielisiä. Suomalaiselle on selvää, että frankit eivät tosiaankaan ole mitään Saksan savolaisia vaan pikemminkin hämäläisiä tai vilkkaimmillaan varsinaissuomalaisia ­ viimeksi mainittuja myös suuren menneisyytensä muistelijoina. Oluen tai viinin äärellä frankitkin ovat muiden 112 BLUE WINGS KESÄ­ELOKUU 2007 saksalaisten tapaan parhaimmillaan ja usein ihan mukavaa väkeä. Paikallisissa ravintoloissa kannattaa tutustua myös ruokakulttuuriin. Nürnberg muistetaan mahan kautta lähinnä kahdesta historiallisesta herkusta, joita saa vain täältä: oikeista Lebkuchen-pipareista ja Nürnberger Bratwursteista. Täkäläiset Lebkuchenit ovat hunajasta, pähkinöistä ja itämaisista mausteista ­ ennen kaikkea kanelista, neilikasta ja aniksesta mutta myös kardemummasta, korianterista, inkivääristä ja muskotista ­ ilman hiivaa ja joskus ilman vehnäjauhojakin leivottuja kakkusia. Nürnberger Bratwurst on yksi saksalaisen makkaravyöhykkeen kolmesta erinomaisesta käristemakkaratyypistä isoimman thüringeniläisen ja keskikokoisen coburgilaisen rinnalla. Paikallinen nürnbergiläinen on keskisormen kokoa ja painaa noin 25 grammaa. Klasse statt Masse, sanotaan täällä, laatua määrän sijaan. Vuonna 2003 EU:n alkuperäsuojan saanutta makkaraa tarjotaan kioskeilla sämpylän välissä mutta oluttuvissa ja ravintoloissa pannusta hapankaalin kera. Historia on Nürnbergissä koko ajan läsnä, mikä ei ole ihme, kun on mistä ammentaa. Vanhakaupunkikaan ei ole pelkästään historiallinen huvipuisto tai ulkoilmamuseo, vaan aktiivinen osa nykyaikaista ja kansainvälisyyttä vaalivaa suurkaupunkia ­ vaikka toimiikin tuotannon sijaan pikemminkin kulutuksen ja matkailun keskuksena ja iltaelämän tyylikkäänä tyyssijana. Finnair lentää Nürnbergiin päivittäin. VASEMMALTA OIKEALLE Kaiserburgin linnoituksen huikealta näköalapaikalta erottaa kaupungin lukuisat kirkontornit. Kaupunkilaiset rakastavat värikästä historiaansa. Menneisyys vilisee jopa seinämaalauksessa lastentarhan pihamaalla. Varhaiseen painotekniikkaan tutustuu taidemaalari Albrecht Dürerin kotimuseossa. VIEREISELLÄ SIVULLA Bratwurstia ja olutta tarjotaan mitä viehättävimmissä historiallisissa paikoissa.

Section 1

Section 2

Page 81
Page 82
Page 83
Page 84
Page 85
Page 86
Page 87
Page 88
Page 89
Page 90
Page 91
Page 92
Page 93
Page 94
Page 95
Page 96
Page 97
Page 98
Page 99
Page 100
Page 101
Page 102
Page 103
Page 104
Page 105
Page 106
Page 107
Page 108
Page 109
Page 110
Page 111
Page 112
Page 113
Page 114
Page 115
Page 116

Why do I see this page ?

Your Flash Player is older than version 7 or Javascript is not enabled. What you see is the raw text of the publication.

To read this Digipaper-publication install/update your Flash Player from this link or enable Javascript.

For proper operation Digipaper-publication needs Flash Player version 7 or newer.

Install the latest version of Flash Player from this link.
© Copyright 2004-2006 Mederra Oy